دستگاه اکسترودر ( Aqua Feed Extruder) ماشینی است که برای تولید خوراک آبزیان پرورشی و حیوانات خانگی به کار برده میشود. مکانیزم اصلی این دستگاه مبتنی بر افزایش فشار و دمای مواد اولیه تا حدی است که در خروجی دستگاه، آب موجود در بافت مواد تبخیر شده و محصول نهایی به صورت متخلل در میآید. چگالی این محصول کمتر از آب است و به همین علت بر روی شناور باقی میماند. به خاطر این ویژگی این نوع از خوراک آبزیان به عنوان غذای ماهی شناور یا غذای اکسترود شناخته میشود. با تنظیم مناسب دما و فشار اکسترودر خوراک آبزیان میتوان انواع دیگری که به عنوان غذای ماهی تهنشین و نیمه شناور نیز شناخته میشوند، تولید کرد.
تاریخچه
تاریخچه اختراع دستگاه اکسترودر به صورت دقیق مشخص نیست و نمیتوان زمان مشخصی را به آن نسبت داد. به نظر میرسد که مکانیزم عملکرد این ماشین از زمان انقلاب صنعتی همواره مد نظر مهندسان قرار داشته و از آن برای کاربردهای مختلفی در صنایع متفاوت استفاده شدهاست. در بین سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۴۰ میلادی کارهای زیادی توسط محققان و مخترعان بر روی اکسترودرها انجام شد که شبیهترین آنها به طرح کلی اکسترودر خوراک آبزیان امروزی، اختراع ریموند توتل اندرسون در سال ۱۹۳۱ بود. اکسترودرهای امروزی از انواع پرفشار هستند. این موضوع یک تمایز اساسی بین نوع از اکسترودر خاص با انواعی که برای کاربردها دیگر مانند تزریق پلاستیک استفاده میشوند، ایجاد میکند؛ بنابراین اکسترودرهای دیگری که توسط بتون جی کلوگ و ورنون ای روویل بهطور تقریباً همزمان با اکسترودر اندرسون اختراع شدند و در واقع نخستین نسخههای اکسترودرهای کم فشار پلاستیک هستند را نمیتوان به صورت مستقیم به اکسترودر خوراک آبزیان مدرن ارتباط داد.
انواع اکسترودر
۱) اکسترودرهای تک ماردونه
اجزاء کلیدی اکسترودر تک ماردونه در شکل زیر نشان داده شده است. این دستگاه ۵ قسمت اصلی دارد:
- سیستم محرک
- سیستم خوراک
- سیلندر (ماردون ، پوسته و سیستمهای گرم کننده)
- مجموعه قالب و هد (کلگی)
- سیستم کنترل
۲) اکسترودرهای دو ماردونه
یکی دیگر از انواع اکسترودرها، اکسترودر دو ماردونه است. این دستگاه معمولاً به دستگاه اکسترودر ماردونه دوقلو معروف است اما لزوماً ابعاد این ماردونها به یک اندازه نیست. برخی از این دستگاه ها از حرکت ماردونها در دوجهت مخالف هم و برخی دیگر در یک جهت موافق باهم بهره میبرند و به علاوه ماردونها امکان دارد به شکل جفتشده (Conjugated) یا جفتنشده(Non-Conjugated) باشند. ظرفیت تولید اکسترودرهای دو ماردونه معمولاً سه برابر اکسترودرهای تک ماردونه با همان قطر و سرعت است و توانایی تولید ۶ تن بر ساعت محصول را خواهند داشت.
در سالهای اخیر استفاده از اکسترودرهای دوماردونه افزایش یافته است.این دستگاه در مقایسه با اکسترودر های تک ماردونه آهنگ خروجی، بازده اختلاط و حرارت تولید شده متفاوتی دارند.
در مورد نصب دستگاه اکسترودر میتوانید مقاله مشابه را مطالعه نمایید.
با خرید دای اکسترودر مناسب، کیفیت و بازدهی محصول خود را بالا ببرید.